Monday, 30 March 2009

Kepada Yang Statik

Suatu sudut
Yang mencatit kegersangan sendiri
Tahu mengaku kosong
Tapi berpura beresepi bahagia

Terserempak warga bergerak
Lalu diheret ke ruang keramaian
Di sana ada ruang perenung
Perancang sepi duduk di sana

Hujungnya
Sudut tak terhias
Menambah racun beban keramaian

p/s: Betul kamu da'i?

Fatigue

Hebatnya kuasa Allah. Dia yang menciptakan setiap benda dengan pelbagai rupa dan warna serta bentuk. Cantik. Juga Maha Hebatnya Allah, apabila Dia mampu membezakan kekuatan sesuatu benda hanya melalui bentuknya sahaja.

Lecturer tanya kenapa tingkap kapal terbang berbentuk bulat, bukannya petak?

Ini kerana bentuk petak memudahkan failure kerana adanya cyclic loading (atau nak kata kerana fatigue pun boleh) di sekeliling tingkap. Cyclic loading ialah daya yang membebani secara mengeliling yang menyebabkan retakan di bahagian bucu tingkap lalu menyebabkan kegagalan dalam pembinaan kapal terbang. Maka, banyaklah kapal terbang yang terhempas secara misteri pada masa dahulu. Para engineers pening kepala menyiasat. Rupa-rupanya hanya kerana bentuk tingkap. Lalu bentuk kapal terbang kini di-design menjadi membulat untuk mengelakkan fatigue.

Manusia banyak menilai geometri hanya pada sebab kecantikan. Hakikatnya, Allah menciptanya dengan sesuatu yang lebih dalam dan bernilai.

Contoh nahas disebabkan fatigue


Tadi, saya pun terdorong untuk membeli talam yang berbentuk bulat berbanding yang bersegi. Macamlah talam bersegi itu nak 'nahas' dengan load pinggan mangkuk yang tak seberapa he he. Psikologi... Psikologi...

p/s: Muka yang cantik membantu menambah kekuatan dakwah tak he he? -Yang penting akhlak kena cantik..

Monday, 23 March 2009

Inspiration

Another interesting story noted on last fortnight. When my friend Athirah and I went to the car park after the last class, she pointed on a 'love message' that was written on my car. It said, “****, wash your car lah!” It was totally true that my car needed a wash as the letters could be seen clearly through the dusty dirty white car. And of course, it was a shocking evening for me. I have never heard such bad words said to me.

But anyway, all I should do is thanking the guy who sent the message. At least, he made me wash my car a day after that. Before that, all I could say when I saw my car was, “Oh God, when should I wash him?” or “Okay guys, just get in and don’t say anything about my car” and then my friends were all giggling geli hati. I believe that I won’t be forced to take some time to wash my car if I didn’t read the message.

Did I say that it was a shocking evening? Actually it was a shocking and spirit-bursting evening! I was reminded that beauty is a part of dakwah. Remember 10 Muwasafat Tarbiyyah? Just imagine that you’re invited to Islam which is syamil, kamil and mutakamil but then when you see his/her car…. Err!

Once again, thanks ‘dude’ for the reminder.

Inspiration

We usually need Islam to be an optimistic thinker in every situation. I admire the character Fahri in the novel AAC. The way he views the bad comments about his wife Aisha on his university’s media inspires me to look at the bad words from the bright sight. It does sound like unrelated story but that’s what really happening. There was another case related, when I was asked for an opinion about a problem. Once again, I jumped into the the similar situation in the novel where a girl Noura asked Fahri the same thing just like in the problem - but it's not that I took his answers as my opinion but I put myself in his situation for judgement for the answers.

On the other hand, there’s a lot more scenes that inspires me. I think this is great - where we have this character besides Rasulullah saw and his Companions as references especially from an individual who also lives in modern life like us and we could see how he deals his problems through it.

(Besides, I admire Aisha too but it’s not because of niqab. I wore it even before I watch AAC. If you are looking for a modern and very faithful women, she's the closest one. It’s undeniable if I say Aisha inspires me about how to wear better niqab but it’s wrong if people say that I wore it because I was excited to chase a good guy just like her husband. I remarked this because some people made fun of me. Remember again Al-Hujurat?

This is not an obsession about the dream guy –which is viewed as a perfect character by some of my friends. This is not about thinking dirgantara about future husband but this is an inspiration to be a great Muslim.)

p/s: Baca pasal Freemason pun seronok.

Thursday, 19 March 2009

Sesak

Iman dan ibadah datang daripada jiwa yang tenang. Ketenangan jiwa datangnya daripada tubuh badan yang sihat. Suatu hari, kawan aku, Kak Long bertanya apakah berat badan aku masih sama seperti dulu. Jawabku, ya. Berat badanku masih sama sejak berada di bangku sekolah. Sememangnya, aku tergolong di kalangan berat badan tidak seimbang. Kataku lagi, aku akan usahakan -pada masa yang sama, aku sedang memegang sandwich telur sebagai makan tengah hari.

"...mengapa kamu mengatakan apa yang tidak kamu perbuat?" (As-Saff: 2)

Menggeletar kepala lutut.

Kepala lutut memang menggeletar sejak semalam. Kerana lenguh bawa kereta ke Damansara je he he. Subhanallah, kalamullah itu memang kena untuk setiap keadaan. Walaupun tentang makan. Sebelum ini, kami bertadabbur ayat itu dalam situasi orang yang lalai berdakwah sahaja. Semalam aku sudah diberi peringatan oleh murabbi bahawa penjagaan kesihatan sangat penting. Sarapan penting! Minum air dua liter sehari. Murabbi pun menghadiahkan sebotol pil vitamin C. Sahabat usrah pun berebut-rebut offer makanan mereka dari rumah. Terharuuuuu dengan ukhuwah islamiyah.

Baiklah azam baru ialah untuk menjaga kesihatan.

Ceritanya...

Sejak berpindah di USJ 1, memang banyak cabaran dan perkara baru yang perlu dihadapi. Kalau dahulu dunia aku ini tertutup dan selamat dengan kehidupan asrama atau hostel, kini aku kena jadi lebih dewasa. Setiap hari, aku keluar pada jam tujuh untuk ke kampus, sama seperti orang bekerja. Disebabkan kelasku bermula pada jam 8 dan ditambah dengan kesesakan padat di lift dan jalanraya, aku terasa keperluan aku seperti bukan pelajar lagi. Rasa macam mujahid. Pada waktu-waktu inilah, aku belajar erti tawakal dan berserah diri kepada Allah. Syukurnya aku berpindah!

Aku tinggal di tingkat 23, dua tingkat sebelum tingkat tertinggi. Suhu selalunya lebih sejuk daripada biasa. Tambah-tambah lagi air dia. Rasa macam masih duduk di SMAP Labu he he. Tapi, tingkat dua puluh tiga pun berbaloi sebab boleh nampak KLCC, KL Tower dan Genting Highlands berbalam-balam dari jauh. Langit luas, mengahadap bandaraya yang dikelilingi bukit bukau. Nun dari jauh nampak bucu piramid Sunway Pyramid hu hu. Bila menjenguk ke luar tingkap, akan menghadap South Quay (sebutannya 'key' bukan 'kuey' okay). South Quay adalah kawasan rumah mewah yang menghadap tasik buatan manusia yang cantik sangat. Di tepinya tersergam Monash University yang nampak mewah bila malam. Sebelahnya lagi lebuh raya KESAS yang teramatlah dekat. Kereta-kereta nampak kecil je macam kereta mainan.

Cukuplah bercerita tentang pemandangan.

Setiap pagi aku perlu bersesak di lift. Kadang-kadang lima-enam lift lepas macam tu saja sebab penuh. Selalunya, lift tak dapat nak naik sampai ke tingkat 20 sekalipun sebab sudah penuh dari bawah lagi. Di Casa Subang ada dua tower. Tower A dihuni kebanyakannya oleh keluarga dan tower B dipelopori oleh pelajar. Di sini kan banyak kolej, SEGI University College, Sunway College, Pantai Nursery, Monash University, Metropolitan College dan macam-macam lagi. Tambah-tambah lagi Casa Subang ni bersebelahan dengan MYDIN dan SUMMIT. Dan kemudahan di dalam Casa banyak seperti kedai-kedai makan (mamak ada, melayu ada, cina ada), cyber cafe, mini-mini mart, kedai dobi, taman permainan, gelanggang bola keranjang, gelanggang badminton, kolam renang....

(Apalah cerita pasal Casa pula ni. Sepatutnya cerita pasal lift.)

Bila balik dari kampus pun lift akan sesak dengan student. Bukan sesak, tak mampu nak naik pun. Paling best, sejam kena tunggu setiap pagi dan petang. Selepas tu, nak pergi ke kampus kena melalui persiaran kewajipan yang memang wajib sesak. Jalan paling sesak di area PJ-Subang (quote from myself). Banyak accident berlaku. Bas sagat kereta. Tawakal.. Tawakal..

Lepas tu belajar pula. Yang ni otak sesak he he. Memang susah nak catch up ilmu-ilman ni. Apa yang diajar oleh cikgu macam abstrak je semuanya. Paling risau, tak cukup masa nak study sebab asyik penat setiap hari dengan kesesakan. Dahlah tak makan he he.

Namun, aku belajar bukan untuk dapat degree. Usaha dan pengorbanan aku menentukan pahala daripada Allah, bukannya result. Result kan dah tertulis takdir. Kelak usahanya itu akan diperlihatkan. Jadi, usaha sajalah bersungguh-sungguh. Tak perlu pening kepala tentang result.

Bercakap tentang belajar, aku teringat lecturer ENG2091 aku yang aku rasakan sering dibuli oleh student nya. Orangnya lurus sangat sehinggakan kalau dia berjenaka atau bersemangat, dia ditertawakan. Contohnya kes tukar venue kelas baru-baru ini. Semalam dia bersemangat dengan menggenggam tangannya ke udara sambil berkata, "I will fight to the administrator!" (Nak tukar kelas ke tempat lain sebab kemudahan kelas sekarang tak bagus dan lengkap untuk pembelajaran). Cuba bayangkan kawan-kawan kita yang paling nerd dengan kata-katanya yang sepatah-sepatah seperti kanak-kanak yang ragu berkata begitu. Rasa kasihan. Tapi dia ditertawakan pula. Hari ini, aku rasa sedih sebab perjuangan dia menukar kelas seperti diperolok-olokkan lagi. Usul ditolak bulat-bulat oleh students. Dan dia diperolokkan lagi. Bukannya Allah sudah melarang kita memperolok-olokkan orang lain di dalam Surah Al-Hujurat?

Walaubagaimana pun, selain ilmu engineers, lecturers aku banyak memberi pengajaran kepadaku. Lecturer ENG2091 hanya datang naik motosikal buruk. Lecturer MEC2401 berjalan kaki walaupun perjalanannya sama jauh dengan rumahku. Subhanallah betapa zuhudnya mereka. Aku yang bawa kereta ini sepatutnya bersyukur. Zuhud itu bukannya kedekut tapi menggunakan nikmat sebaik-baiknya. Ada kereta tapi apakah aku sudah menggunakan sebaiknya? Apakah ia ikhlas digunakan di jalan Allah? Kereta.. janganlah tuntut apa-apa dariku di akhirat kelak.

Aku kagum dengan seorang ukht. Keretanya buruk sangat tapi diberi sebagai kemudahan pengangkutan orang berdakwah. Apa pula jasa yang pernah aku lakukan?

Fuuu, sesak nafas.

p/s: Nak menggunakan nikmat sesak ini sebaik-baiknya.