Thursday, 27 March 2008

salam terjah!.. haha

ye saye buat pertama kalinye.. ingin menunaikan hajat yg x tertunai lg!
hehe
bt sesiape yg sudi membace blog ni, ini lah kali pertama cik yati ingin menyumbang sedikit sbyk kt blog yg diasaskan oleh cik neni kite..

nampaknye, cik neni byk share kisah2 beliau.. jadi saya plak nak share kisah saye...

beberape hari yg lalu, saye masih lagi di monash..
setiap hari menemani syuk ke medan utk membeli makanan(eh syuk teman aku ke, aku teman dia? haha) bt mengisi perut yg bekeroncong di waktu tghari..
habit farah masturah utk membeli teh ais telah diganti oleh diri ini bt ketiadaan mak cik tu kt cni
so lepas beli nasi je, singgah la kt warung minuman tu..

dan pakcik yg nmpak cm dr bangladesh(ntah ntah local) tu pun nmpak dan tnye.. "teh ais bungkus?"
saye hanye mengangguk dan tersenyum(tahan gelak sebenarnye)
jadi saye pun tggu..
smbil menunggu tu, tgk la aksi2 pekerja2
semuanya pekerja asing kalau x silap
sibuk jugak diorg
laju je menuang2 air,mengisi, memasak air, mencedok ais
sambil bt kerja, terjerit2 mereka ni
lucu jugak...
tp bila kita tgh termenung tu
mula la kita fikir, tangan2 mereka ni lah yg buat air, yg melegakan haus pengunjung2 medan, yg seharian bekerja dgn penat lelah...
lepas dah hilang haus, mereka2 ni sambung semula kerja...

hmm..betapa besarnye pahala mereka pekerja2 warung ni..
cuba kita pk, org2 yg minum tu, berape ramai yg menanggung belanja2 tinggi hidup di bandar ni, yg membayar yuran2 sekolah anak, yg membayar cukai tinggi2 kerajaan..
dgn minum dan rehat sebentar kt medan ni, diorg dpt teruskan kerja balik

hmm.. tp bg yg minum minuman x halal tu lain cite la kan

tp kan... kemudian, saye terfikir lagi.. kalau lah mereka ni betulkan niat, kerana Allah.. pasti niat mereka tidak sia2..
pahala berganda2 tu xkan menjadi sia2... kalaulah..

jadi saya tersenyum lg sendirian..

"adik, teh ais bungkus kan?"

mengangguk lalu tersenyum sekali lg.. . :)

Friday, 21 March 2008

Cuti Seminggu

[X] Buy a gerek
[O] Change phone housing (terasa macam tak penting la pulak)
[ /] Exercising, keep fit for hiking. (just once in a week, daa..)
[O] Playing kite in the field (bendang) (bendang kena kambus)
[ ] Mencekapkan pemanduan
[ ] Mencekapkan penunggangan (tunggang langgang)
[ ] Decorate my new look room
[X] Membuat passport (nak berhijrah ke bikini bottom)
[/] Art (cat nama kat pinggan mangkuk kenduri, ha ha)
[ ] ... (diupdate kemudian)

Senarai tv show yang rindu nak tengok:

[ ] Out of the box (PHDC)
[X] 5 Minutes More (wajib)
[X] Shaun the Sheep (wajib)
[ ] Fairly Odd Parents
[ /] Bananas in Pyjamas
[ ] ... (diupdate kemudian)


[X] Done
[ /] About half/somekind
[O] Cancelled

Senarai ni mungkin tak lengkap, sebab sy macam dah jumpa sesuatu yang jauh lebih baik just before holiday... heee. sejarah.

Tuesday, 4 March 2008

Pantang Larang Makan Nenek Nyanyuk

sekarang, sy telah dilanda penyakit pra-nyanyuk iaitu terlupa banyak benda pada usia yg masih muda. kebelakangan ni, sy selalu terpanggil orang dengan nama org lain. lepas tu pulak, sy kena tulis macam2 kat sesuatu tempat sbb susah nak mengingat. baru dua saat sy tgk jadual utk check venue kelas, kena tgk balik sbb dah lupa. penyakit apakah ini!?! apakah sy ini tidak cukup zat?

"memang pun," mom's always right.

talking about food:
-sy x tau macam mana rasa epal.
-begitu juga kebanyakan buah lain.
-papaya? watermelon? buah nyoq? yup, those too.
-pernah makan pisang dgn limau waktu kecil dulu.
-bila besar sikit, makan durian dan rambutan.
-itu pun dah tak makan langsung sekarang.
-sy x tau rasa sotong, siput, kerang dan kebanyakan mknn laut lain (mazhab hanafi ooo kononnye) sebab sy x pernah makan.
-sy x tau rasa sayur hijau kecuali beberapa jenis spt kacang buncis dan salad (tq to kfc)
-carrot jarang-jarang tp bolehla jugak. makan sbb saje nk berebut ngan budak kecik.
-sy x tau rasa jus buah-buahan. sky juice? ya.
-sy muak makan kek kecuali sedikit.
-sy suka makan pizza (haha budak talam!)
-juga laksa dan kuih cara serta ikan bilis goreng (sedap)
-i love both tea and coffee.
-sy x makan agar-agar dan puding.
-sy x minum susu kecuali chocolate punya.
-sy suka tengok org yg makan banyak. ha ha. sebab kagum.

dan banyak lagilah benda pelik2. jadi, diharapkan kwn2 ambillah tips ini sebagai pedoman bila nak belanja saya makan nanti. pepatah orang putih ada kata yang kalau nak ambil hati lelaki adalah melalui perutnya. sebenarnya, perempuan pun sama. ha ha tak kahwinla sy lepas post benda ni. pantang larang mengalahkan tok nenek. tapi kalau korang hidang benda yang sy tak suka pun takpe sebab sy pandai survive. macam rancangan survivor tu. buat macam biasa je.

Saturday, 1 March 2008

Bob

Sekarang ni sy terpandang seorang uncle berbangsa cina yg berdiri termenung kat carpark bawah ni. Sekejap dia tengok ke arah sunway lagoon, sekejap dia pandang kereta lalu. Kelibat dia memang menarik perhatian sy. Yelah, selalunya orang lain terus cepat2 pergi ke arah destinasi masing2 lepas park kereta. Dia ni lain pulak. Kadang2 terpikir juga tentang apa yang difikirkan oleh warga tua bila mereka termenung. Bila saya cuba untuk masuk ke dunia mereka dengan menerjah imaginasi ke alam tua, terasa pula apa yang mereka rasa. Milie pernah ckp yang saya ni asyik termenung. Sy pun tak sedar. haha. Rasanya tak baik kalau duduk termenung tapi sy tengah berfikir time tu. Paling tidak pun, flash back kisah2 lama.

Kalau org yang tak tahu makna hidup, sure diorang asyik terfikir tentang kesudahan hidup mereka yang memboringkan. Bak kata kak hakimah, macam robot yang mengecas badannya sendiri. Pergi kerja untuk dapatkan duit untuk bayar duit kereta. Bayar duit kereta untuk senang pergi kerja. Pergi kerja lagi untuk dapatkan duit untuk bayar duit kereta. Lawakla pulak.

Kisah exchanged nasik..

sy tertukar nasi dgn tiqah. yg kelakarnya, kami sama2 tak sedar walaupun dh start mkn. lauk sama cuma kuah je yg lain. Patutla lain mcm je. Last2 mkn je nasi yg tertukar tu. merasa jugak sy mkn ikut taste org kelantan yg suka benda manis2 -sy tak brapa makan benda manis. tiqah pulak trpaksa la jamah lauk stail penang (campuq2 kuah nooo).. hahaha.

lepas sejam pertama lecture computing, mamat kt sebelah tanya sy lebih kurang camni. "How's this lecture?" Mula2 pelik la sbb dia pun duduk dlm lecture yg sama.

"What..This lecture?"
"Yeah."
"I don't know what to say, I feel sleepy all over the time." Tergelak besar mamat tu.

Namun, kita kena tabah. Jgn sampai tertidur sudahlah. Baru 1st week ni. Ngantuk maybe sbb tak biasa dgn cara lecturer. Yg peliknye, lancar pulak english kt mulutku kali ini. Selalunya sampai terbelit2 lidah nak cakap. Teringat english presentation mufy dulu. Mujurlah budak melayu ada beberapa kerat je. Ms. Angela tanya, "Are you a .... (blabla, lupe.)?" Dengan lajunye sy jawab, "No, I've never speak english before." tergelak bdak2 kelas. Agaknya, bila jawab laju tanpa disedari, benda tu lawak kot. huhu.

Sy telah terlanggar meja kt lab material dua hari lepas! hanya Tuhan sajala yg tau betapa merananya tulangku ini sampai sekarang... adeh.

Smlm, kasut sy telah rosak teruk sbb kena air hujan/lopak. Tambah2 lagi teksi tu langgar lopak sampai terpercik kt sy ngan anum. Agaknya dia bengang sebab dia hon ajak naik tapi kitorang nk jalan. Apalah salah kami kalau kami nak guna kaki? huhu nak beli basikal la. Boleh langgaq teksi tu balik.

tadi kat lecture computing lagi;

tape = 3
bob = tape + tape
bob = 6

sebelum ni kat lecture electrical;

1/n (sin x) = ?
cancel out n dgn n (haha), jadi:
1 (si x) = six = 6

maka hari ini sy ingin buat equation baru;

1/n (sin x) = 2tape = bob

haha..bob.