Sunday, 23 October 2011

Bintang Utara

Asif (maaf), saya baru pulang daripada seminar 'Wanita Sejahtera di Bawah Naungan Syariat' yang diadakan di Shah Alam. Di sini saya dibukakan mata bahawa topik ini sebenarnya sangatlah cantik dan luas. Hanya saya sahaja yang menyempitkannya sebagai hujah-hujah syariah. Kehidupan bersyariat sebagai seorang wanita memang sangat indah. Maka, maaflah kerana saya terbawa-bawa mood itu lagi.
Lagu ini dijadikan topik tadabbur oleh pengucap sebagai muhasabah oleh para wanita (kebanyakannya di situ dah kahwin) akan peranan mereka sebagai seorang isteri, ibu etc.

Antara bahagian yang memberi kesan:

Kau umpama bintang utara
Penunjuk jalan yang terang
Kau beri harapan saat ku jatuh
Bangun semula

Menurut Pak Cik Wiki mengenai North Star (salah satu daripada Pole Stars):

... pole stars' apparent positions remain essentially fixed. This makes them especially useful in celestial navigation: they are a dependable indicator of the direction toward the respective geographic pole, and their angle of elevation can also be used to determine latitude.

Hebat juga tugas wanita. Umpama bintang utara yang dijadikan pedoman manusia dalam menentukan arah untuk berkiblatkan. Wanitalah bintang utara, petunjuk, harapan dan ketenangan. Dengannya si suami mempunyai kekuatan untuk bangun daripada kejatuhan. Kesetiaan wanita mengharungi cubaan bersama suami menjadikan suami semakin kuat.Dan berikan sakti cintamu
Penawar racun berbisa
Dan ikatan kita cinta abadi hanya di syurga

Namun, atas daripada semua itu, bintang utara perlulah dihasilkan daripada seorang wanita yang taat kepada perintah Allah dan Rasul-Nya, kepada suami dan dia wanita yang hidup di dalam syariat Islam.

p.s. Topik ini... apakah...