Friday, 31 December 2010

Sekali Lagi

Fah fuh fah fuh. Did you hear that? It was the sound of my deep hard breath... fah fuh fah.

I was trapped into a giant size trouble. I'm not able to explain now. Later later.

Fuh fah.

But for now in this moment ... I hope you can take a seat and participate into this small prayer ceremony dedicated to me and all of us. 

Fah fuh fah.

Sekarang saya minta kamu baca semula ayat berwarna merah tadi. Forgot something? Ya, kamu lupa nak doakan saya lagi. Chale chale. Doa karo first.

Saya minta baca sekali lagi sebab saya tahu kadang-kadang manusia terlupa untuk memahami kehendak bahan bacaan kerana mereka telah terdidik untuk terlalu serius. Makan serius. Membaca pun serius. Please. Enjoy your meal yaar.

Buang serius yang saya maksudkan ialah buang tabiat kerut dahi 24 jam macam Raju Rastogi -bukannya buang serius supaya dapat bermain-main kerana Islam tidak suka orang yang tidak serius (i.e. bermain-main) dalam pekerjaannya. 

Jadi, jika kamu baru sahaja menatap wajah emak kamu seketika tadi, tataplah lagi sekali kerana mungkin kamu telah terlepas sesuatu yang penting atau akan beroleh sesuatu yang baru pada pautan mata kedua. Ini juga boleh juga diaplikasikan pada orang-orang lain yang kamu cintai. Mesti ada sesuatu yang baru, setiap hari, walaupun kamu menatap wajah orang yang sama selama 20 tahun. (Tips: Mulakan dengan memandang guna mata hati.)

The Outsiders. Turut difilemkan beberapa puluh tahun yang lalu. Tom Cruise jadi Sodapop ha ha.

Macam dalam novel The Outsiders, Ponyboy baru terperasan akan warna mata Sherry setelah sekian lama kenal. Bukan bermaksud kena tenung muka orang. Peristiwa ini menunjukkan Ponyboy melihat Sherry dengan perspektif yang baru.

Selain itu, ada babak ketika Johnny mengatakan kepada Ponyboy bahawa Darry seperti emaknya dan Sodapop lebih kepada ayahnya. Pada saat itu, Ponyboy tersedar bahawa Darry merupakan seorang abang yang sangat sayangkannya. Selama ini, mungkin dia beranggapan bahawa Sodapop seperti emak-emak manakala Darry, ketua keluarga yang garang dan mengongkong bak bapak-bapak.

Justeru, kata-kata orang lain sangat membantu untuk memberikan suatu perspektif. Ramai yang telah melalui proses perubahan yang banyak disebabkan mereka mereflek diri mereka pada orang-orang di sekeliling. Dalam filem sangat banyak yang macam ini (lebih jelas dalam filem omputih sebab mereka banyak menekankan personal growth).

Fah fuh fah. Now please don't ask about the giant size trouble. Later later.

p/s: Nak baca The Outsiders, pinjam daripada budak MUFY.

No comments: