Sunday, 21 June 2009

Ayah Saya Ramai


Saya mengakui bahawa saya hanya memiliki seorang ayah kandung. Dia merupakan seseorang yang istimewa baik dari sudut seorang lelaki atau seorang ayah. Dia suka mencuba pelbagai perkara baru dalam masa yang singkat. Dan saya sebagai seorang pendampingnya sejak lebih 20 tahun lalu juga mewarisi sifat-sifat sebegitu. Mungkin orang lain juga sama. (Sifat boleh diwarisi oleh keturunankah?) Sebenarnya boleh. Kalau orang teliti betul-betul, andai kata saya ni suka ketawa kuat atau cepat emosional atau sopan-santun, kemungkinan besar ia diperturunkan daripada ibu atau bapa atau sesiapa yang membesarkan saya. Kaji ya?

Menjelang hari bapa ini, saya juga tidak mahu ketinggalan daripada melafazkan lafaz yang tersimpan kepada ayah melalui sms. Tapi, dalam banyak-banyak ayah, saya hanya mampu hantar kepada ayah kandung saya. Ayah lain tak ada handphone.

Ayah mertua ke?

Mungkin ya bagi orang lain. Namun, saya belum lagi he he. Ayah yang saya maksudkan adalah orang lain. Saya suka untuk mengajak semua merenung suatu hadith:

"Sesungguhnya diriku bagi kalian bagaikan seorang ayah bagi anaknya." (h.r. al-Darimi)

Selain meraikan ayah kandung, ayah angkat, ayah tiri atau ayah mertua, marilah kita meraikan ayah kita yang lebih agung, Rasulullah s.a.w. Baginda merupakan ayah yang terbaik. Yang telah membantu kita di dunia dan pasti membantu kita di akhirat. Baginda merupakan ayah kita yang paling baik akhlaknya, paling hebat taqwanya. Oh ayahku Rasulullah..

Saya merasa rindu dengan ayah. Saya ingin berdamping bersama ayah-ayah saya.

Saya ada lagi satu ayah yang lebih besar. (Banyaknya ayah kau) He he.

Ingat semasa perang Badar, perang pertama dalam sejarah Islam. Ia tidak dirancang sebagai sebuah perang. Bermula dengan perjalanan 313 orang rijal ke arah kafilah kafir quraisy dengan niat untuk mengambil semula harta rampasan milik mereka. Puak kafir quraisy Mekah pula salah anggap. Namun, dengan bantuan Allah melalui kedatangan seribu malaikat, perang Badar berakhir dengan kemenangan di pihak Islam.

Apa yang unik dalam perang Badar? Umat Islam yang 313 tadi menentang ayah, abang, adik, anak, pak cik, datuk, cikgu, dan semua orang terdekat yang pernah mereka cintai dahulu. Oleh kerana mereka menentang Islam, umat Islam tanpa rasa lemah bangkit berlawan dengan mereka kerana Islamlah ayah mereka, Islamlah keluarga mereka!

Mari kita nilai kembali tangga cinta kita. Siapa yang berada di atas? Allah, Rasul kemudian Ibu bapa atau Ibu bapa, Allah kemudian Rasul? Muhasabah cinta. Mari meraikan bapa-bapa kita pada hari ini. Dan hari-hari.

Walau apa pun, cinta pada ibu bapa paling tinggi antara manusia-manusia lain. Bukan ehem-ehem atau fulan atau fulanah.

(Gambar Hiasan)

p/s:Selamat Hari Bapa untuk bapa-bapa.
p/s/s : Islam keluargaku. Islam bangsaku. Islam Tanah Airku.

2 comments:

Ezati said...

hmm..ramainye Ayah..tak terfikir pulak ayah yang itu..kita ada bapa kemerdekaan, bapa pembangunan, jarang pulak org angkat nabi sebagai bapa.. hmm.. patut jugak war war kan..sbb mmg sekalian bapa dari bapa2..

aunaz fifteena said...

=)