Thursday, 27 March 2008

salam terjah!.. haha

ye saye buat pertama kalinye.. ingin menunaikan hajat yg x tertunai lg!
hehe
bt sesiape yg sudi membace blog ni, ini lah kali pertama cik yati ingin menyumbang sedikit sbyk kt blog yg diasaskan oleh cik neni kite..

nampaknye, cik neni byk share kisah2 beliau.. jadi saya plak nak share kisah saye...

beberape hari yg lalu, saye masih lagi di monash..
setiap hari menemani syuk ke medan utk membeli makanan(eh syuk teman aku ke, aku teman dia? haha) bt mengisi perut yg bekeroncong di waktu tghari..
habit farah masturah utk membeli teh ais telah diganti oleh diri ini bt ketiadaan mak cik tu kt cni
so lepas beli nasi je, singgah la kt warung minuman tu..

dan pakcik yg nmpak cm dr bangladesh(ntah ntah local) tu pun nmpak dan tnye.. "teh ais bungkus?"
saye hanye mengangguk dan tersenyum(tahan gelak sebenarnye)
jadi saye pun tggu..
smbil menunggu tu, tgk la aksi2 pekerja2
semuanya pekerja asing kalau x silap
sibuk jugak diorg
laju je menuang2 air,mengisi, memasak air, mencedok ais
sambil bt kerja, terjerit2 mereka ni
lucu jugak...
tp bila kita tgh termenung tu
mula la kita fikir, tangan2 mereka ni lah yg buat air, yg melegakan haus pengunjung2 medan, yg seharian bekerja dgn penat lelah...
lepas dah hilang haus, mereka2 ni sambung semula kerja...

hmm..betapa besarnye pahala mereka pekerja2 warung ni..
cuba kita pk, org2 yg minum tu, berape ramai yg menanggung belanja2 tinggi hidup di bandar ni, yg membayar yuran2 sekolah anak, yg membayar cukai tinggi2 kerajaan..
dgn minum dan rehat sebentar kt medan ni, diorg dpt teruskan kerja balik

hmm.. tp bg yg minum minuman x halal tu lain cite la kan

tp kan... kemudian, saye terfikir lagi.. kalau lah mereka ni betulkan niat, kerana Allah.. pasti niat mereka tidak sia2..
pahala berganda2 tu xkan menjadi sia2... kalaulah..

jadi saya tersenyum lg sendirian..

"adik, teh ais bungkus kan?"

mengangguk lalu tersenyum sekali lg.. . :)

No comments: